Παιδί και διαζύγιο

Τα παιδιά δεν είναι ποτέ έτοιμα να κατανοήσουν ένα διαζύγιο με αποτέλεσμα να το βιώνουν δύσκολα εμφανίζοντας αρνητικά συναισθήματα και αντιδράσεις, οι οποίες προκαλούν ανησυχία στους γονείς. Τέτοιου είδους συμπεριφορές μπορεί να είναι παροδικές και εξαρτώνται πάντα από την ηλικία του παιδιού καθώς και την προσωπικότητά του.

Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα στον ύπνο ή στο φαγητό, νυχτερινή ενούρηση, συναισθήματα θλίψης και απομόνωσης, αισθήματα ενοχής και φόβου εγκατάλειψης, παλινδρόμηση σε προγενέστερες συμπεριφορές, ψυχοσωματικές αντιδράσεις καθώς και ξεσπάσματα έντονου θυμού.

Κατά την προσχολική ηλικία επικρατεί πιο έντονα το άγχος αποχωρισμού με τα παιδιά να βιώνουν έντονα το φόβο εγκατάλειψης με αποτέλεσμα να βλέπουν εφιάλτες ή να παλινδρομούν σε συμπεριφορές όπως να πιπιλάνε το δάχτυλό τους κτλ. Σε αυτή την ηλικία χρειάζονται στήριξη από τους γονείς δημιουργώντας ενα <<πέπλο>> ασφάλειας και σταθερότητας προς το παιδί καθώς και ειλικρινείς απαντήσεις προσαρμοσμένες πάντα στο ηλικιακό του επίπεδο.

Τα παιδιά στη σχολική ηλικία είναι πιο εύκολο να κατανοήσουν το διαζύγιο όμως στην ηλικία αυτή είναι πιο έντονα και συχνά τα ξεσπάσματα θυμού απέναντι στους γονείς και το αίσθημα ανασφάλειας ότι ο γονιός κυρίως που φεύγει δεν το αγαπά και το εγκαταλείπει.Οι γονείς πρέπει να οπλιστούν με ιώβεια υπομονή για να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις και να φροντίσουν το παιδί να συνεχίσει τη ρουτίνα της καθημερινότητάς του ώστε να νιώθει ασφάλεια.

Είναι πολύ σημαντικό οι http://www.cialisgeneriquefr24.com/cialis-sans-ordonnance-forum/ γονείς να μιλήσουν μαζί στο παιδί, να του εξηγήσουν πρακτικά τι θα αλλάξει και να το καθησυχάσουν εκφράζοντας την παντοτινή τους αγάπη αλλά και διαβεβαιώνοντάς το πως εκείνο δε φέρει καμία ευθύνη για τον χωρισμό. Να είναι ανοιχτοί στις ερωτήσεις των παιδιών τους, να απαντούν ειλικρινά και με απλά λόγια χρησιμοποιώντας πάντα το <<εμείς>> ακόμα κι αν δεν ισχύει.

Οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους και αν παρατηρήσουν συμπεριφορές που δεν μπορούν να διαχειριστούν είναι καλό να επισκεφτούν έναν ψυχολόγο.

Ένα διαζύγιο δε συνεπάγεται το τέλος του κόσμου. Αντίθετα είναι ίσως σωτήρια λύση για ένα ζευγάρι. Αν οι γονείς εξασφαλίσουν στα παιδιά προτεραιότητα, ασφάλεια και αγάπη τότε ο χρόνος πάντα καταπραύνει τις πληγές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *